Den årlige møteplassen for diskusjon av samfunnsutvikling er godt i gang!
I år arrangeres festivalen fra 12.-16. august og består av rundt 1000 arrangementer hvor Norske kulturhus representert gjennom Musikkindustriens Næringsråd deltar på fire høyaktuelle samtaler.
«Er kunst og kultur viktig for unge»?
–> onsdag 14.8 kl. 10.00-11.00
Arrangør: Musikkindustriens Næringsråd, Spekter, Kulturdirektoratet, Kilden, Kunstsilo, Virke, KS, LO, UIA, Krs. Kommune og Agder Fylkeskommune.
Eventlenke
Sted Munkegaten 4 – utescenen.
Kultur og demokrati går hånd i hånd, slår en rapport, publisert av Europakommisjonen juni 2023, fast. Den viser at deltakelse i kulturelle aktiviteter øker samfunnsengasjement, demokrati og sosial tilhørighet. Andre studier viser en klar sammenheng mellom kunst, kultur og gode levekår og livskvalitet.
Vi møter lederne for de politiske ungdomsorganisasjonene til en frokostsamtale om kunsten og kulturens betydning i et samfunn som står overfor store utfordringer med økonomi, miljø og sikkerhet.
«Kunsten og kulturens betydning i krig, krise og dyrtid».
–> onsdag 14.8 kl. 13.00-13.45
Arrangør: Musikkindustriens Næringsråd, Agder Fylkeskommune, Kilden, Krs. Kommune, KS, Kulturdirektoratet, Kunstsilo, LO, Spekter, UIA og Virke.
Eventlenke
Sted Munkegaten 4 – utescenen.
Kan kultur være en del av vår beredskap? Hvilken betydning har kulturlivets møteplasser i denne sammenheng? Kulturlivets rolle som infrastruktur for demokrati, bibliotekene i Ukraina tar rollen som stedet for sikker informasjon, da fake news er en del av krigføringen. Kan kulturlivet bygge psykisk motstandskraft gjennom fellesskap?
«Kultur som næring: vi ønsker oss svenske tilstander»
–> onsdag 14.8 kl. 14.00-15.00
Arrangør: Arrangørforum: Norske kulturhus, Norske Kulturarrangører, Norsk jazzforum, FolkOrg, Norsk Viseforum, Klassisk, Norsk Bluesunion og nyMusikk.
Moderator: Tone Østerdal, Music Norway.
Eventlenke
Sted Munkegaten 4 – utescenen.
Globalt er musikknæringen i vekst. Kulturelle og kreative næringer sysselsatte ved utgangen av 2019 mer enn 7,6 millioner mennesker innenfor EU, og sektoren har siden 2013 vokst med rundt 700.000 arbeidsplasser. I 2017 stod svensk musikkeksport for 2,1 milliarder svenske kroner, mens norsk musikkeksport bare utgjorde rundt 300 millioner to år senere. Ser man til øvrig verdiskapning, hadde kreativ næring i Norge før pandemien (2019) 91.000 sysselsatte, en omsetning på 140 milliarder kroner og en verdiskapning på omtrent 52 milliarder. Kreative næringer utgjorde 2,9% av BNP.
Samtidig velger de største internasjonale konsertene bort Norge som destinasjon, mens söta bror kan skilte med 178.000 publikummere i løpet av konsertene under Taylor Swifts Eras Tour. Minst 120.000 av dem var tilreisende. Hva går den norske musikknæringen glipp av, og hvilke ringvirkninger mister vi muligheten til? Og hvorfor velger noen av de største norske artistene, produsentene og opphaverne å flagge ut sin virksomhet eller signere med selskaper i utlandet?
Storbritannia har for eksempel forpliktet seg til en målsetting om å skape 1 million nye arbeidsplasser i kreativ næring innen 2030. Hvor er satsingen på kultur som næring i Norge?
Kultursatsing: en god og lønnsom investering
–> torsdag 15.8 kl. 11.30-12.45
Arrangør: Arrangørforum: Norske kulturhus, Norske Kulturarrangører, Norsk jazzforum, FolkOrg, Norsk Viseforum, Klassisk, Norsk Bluesunion og nyMusikk.
Sted Kulturkammeret
Arrangementet kan strømmes her!
Verdien og ringvirkningene av kulturlivet i en kommune viser seg å være betydelige ifølge en rapport fra Samfunnsøkonomisk analyse. Musikk- og kulturaktører bidrar til et mer levende lokalsamfunn, til engasjement og oppmerksomhet, og med det til bolyst som er en forutsetning for både en høyere verdiskapning i kommunene og økte skatteinntekter. Det er rett og slett lønnsomt å satse på kultur.
På Arrangørforums debatt på Arendalsuka kommer kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery og gjør opp status på Hurdalsplattformens kulturløfter. Vi får kortversjonen av rapporten fra Samfunnsøkonomisk analyse og Kulturrom løfter frem kulturen som motor for fremtidens grønne by- og bygdeutvikling. I tillegg blir det debatt med kulturpolitikerne og vi byr på kaffe, lokale Munker og kårer vinneren av Norsk viseforums artiststipend 2024.
PROGRAM
11:30: Musikalsk innslag
11:35: Samtale med kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery
11:50: Funn fra rapporten «Verdien av kulturlivet for Voss» fra Samfunnsøkonomisk analyse ved Bjarne Dæhli i Norsk Musikkråd
12:00: Kultur som motor i bærekraftig stedsutvikling ved Karen Sofie Sørensen i Kulturrom
12:05: Kulturpolitisk debatt med bla. Tage Pettersen (H), Åslaug Sem-Jacobsen (Sp), Pål Koren Pedersen (V), Hans Ole Rian (SV) og Lubna Jaffery (Ap)
12:35: Musikalsk innslag ved vinneren av Norsk Viseforums artiststipend 2024