Statsbudsjettet 2025: presset kommuneøkonomi

Publisert:

Mandag 7. oktober la regjeringen med Lubna Jaffery (AP) frem sitt forslag til kultur- og likestillingsbudsjettet 2025.

Torsdag 17. oktober stilte daglig leder, Nina Hodneland til åpen høring i Stortingets familie- og kulturkomité. Se video fra høringen via lenken under her.

Vi mener at det viktigste for å sikre gode kulturtilbud lokalt er en sterkere kommuneøkonomi. Utviklingen i kommuneøkonomien gjelder ikke kun kultur, men vi er en del av helheten. Dette er det vår jobb å løfte frem for kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget. Med en stadig presset kommuneøkonomi blir de positive satsningene på kulturbudsjettet «bagateller» mot den hverdagen kommunale kulturhus står i.

Under de fargede overskriftene kan du lese en rask oppsummering av hva vi mener om budsjettforslaget. Lenger ned på siden kan du lese våre kommentarer i sin helhet til de ulike postene.

75 millioner til regionale kulturfond
Endelig! Norske kulturhus har, sammen med resten av Arrangørforum*, Norsk kulturforum, Norsk musikkråd og Creo jobbet for en støtteordning til prosjekter der frivillig og profesjonelt kulturliv samarbeider. Dette skal gi fylkeskommunene mer muskler til å støtte lokalt og regionalt kulturliv. Innretningen på ordningen er ikke klar enda, men dette blir en ny desentralisert tilskuddsordning på kulturområdet.

Riksteatret får 2 millioner kroner til et billettfond for barn og unge
Norske kulturhus gratulerer, og vi gleder oss stort over at dette vil kunne gi enda flere opplevelser for barn- og unge på kulturhusene.

Ingen midler til turnéslynger med Scenekunstbruket og Norske kulturhus
Vi gir ikke opp. Sammen med Scenekunstbruket løfter vi dette frem i høringene. Vi ser jo i praksis at piloten fungerer over all forventning!

Nedgang i midler for desentralisert ordning for tilskudd til kulturbygg
Potten for regionale kulturbygg har ikke økt. Sett i sammenheng med pris og lønnsvekst har den gått betraktelig ned, dette er stikk i strid med behovene fra sektoren.

Alle våre innspill til forslag til budsjett

Kommentarer til: Kap. 325 Allmenne kulturformål, Post 60, Regionale kulturfond

Norske kulturhus har, sammen med resten av Arrangørforum*, Norsk kulturforum, Norsk musikkråd og Creo  jobbet for en støtteordning til aktivitet som skjer i samspill med frivillig og profesjonelt kulturliv. Regjeringen bevilger nå 75 millioner kroner til regionale kulturfond.

Norske kulturhus mener: Vi heiser flagget! Dette er svært viktig for lokalt og regionalt kulturliv. Vi gjentar at midlene må komme i tillegg til eksisterende tilskuddsordninger.

Videre bør det foreligge en økonomisk opptrappingsplan, som legger til grunn en budsjettøkning på minst 30 millioner årlig. Målet må være å oppnå et regionalt kulturfond på 175 millioner i 2028.

Arrangørforum: Norske Kulturarrangører, Norsk jazzforum, Klassisk, FolkOrg, Norsk Bluesunion, Norsk viseforum, Norske kulturhus og nyMusikk.

Kommentarer til: Kap 5.2, Fordelingen av Norsk Tippings overskudd til kulturformål (Regionale kulturbygg – desentralisert ordning og Kulturrom)

Kommentarer til tildelingen i 2024 og forventninger til fordelingen av spilleoverskuddet 2025.

Norske kulturhus mener: Vi har heist flagget for regionale kulturfond, men det er viktig for oss å understreke at det fremdeles er behov for en opptrappet satsing på lokaler hvor kulturen skapes og framføres.

Tilgang til egnede lokaler er en avgjørende faktor for hele kulturlivets økosystem, fra rekruttering til profesjonalisering. 

Både ordningen for kulturbygg og Kulturrom har fått nødvendige løft de siste årene, men det er fortsatt stort behov for økt satsing. Dagens budsjettforslag inneholder ingen konkrete løfter om videre styrking av disse ordningene.

I en tid hvor kommuneøkonomien er under press, blir det stadig vanskeligere å få til nødvendige investeringer i kulturlokaler uten økt nasjonal satsing. Norske kulturhus oppfordrer derfor kulturkomiteen til å se på hvordan en større andel av spillemidlene kan prioriteres dette formålet.

Kommentarer til Kap. 323 Musikk og scenekunst, post 70 Musikk- og scenekunstinstitusjoner

Departementet har igangsatt arbeidet med en evaluering av Riksteatret.

Norske kulturhus mener: Evalueringen var varslet også i fjor og året før, og vi kommer med en tydelig oppfordring til å involvere Norske kulturhus og våre medlemmer når Riksteatret nå skal evalueres. Om lag 70 av landets 137 konsert- og kulturhus er arrangører/scener for Riksteatret og vi har allerede gjort omfattende kartlegginger blant våre medlemmer for å kunne bidra inn i evalueringen fra et arrangørperspektiv.

Kommentarer til: Kapittel 323 Musikk og scenekunst, Post 21, Spesielle driftsutgifter  

Riksteatret får 2 millioner kroner til et billettfond for barn og unge.

Norske kulturhus mener: Norske kulturhus og våre medlemmer gleder oss stort over at dette vil kunne gi enda flere opplevelser for barn- og unge på kulturhusene og at regjeringen velger å satse på nettopp barn- og unge og å styrke Riksteatret som målbart når ut til publikum over hele landet.

Kommentarer til: Kap. 320, post 74, Tilskudd til organisasjoner og kompetansesentre m.m.

Ingen midler til turneslynger med Norsk Scenekunstbruk og Norske kulturhus.

Norske kulturhus mener: Der gleden var stor over økningen i Riksteatrets billettfond var skuffelsen desto større over at Norsk Scenekunstbruks søknad om støtte til å innlemme kulturhusene direkte i deres ordning ikke er innvilget. Uten økte bevilgninger til arrangørstøtte/insentivordningen, har Norsk Scenekunstbruk ikke mulighet for å utvide ordningen til flere medlemmer.  

I jubileumsåret til Norsk Scenekunstbruk har de selv finansiert et pilotprosjekt som gir flere unge tilgang på profesjonell dans og teater, ved å utvide ordningen til å også gjelde kulturhusene.

Til sammen 16 kulturhus har fått arrangørstøtte til å gjennomføre turnéer med scenekunst for barn- og unge. Det var overveldende respons på turnépiloten, hele 52 hus fra hele landet søkte om å få arrangørstøtte. Tre slynger ble valgt ut; fra Finnmark og Troms i nord, til Agder i sør og Vestland i vest.

Piloten fungerer over all forventning, og vi håper det vil kunne være rom for å finne midler til å etablere ordningen fra 2025 når budsjettet endelig vedtas.

Foto: Simen Prestaasen/Stortinget

Arkiv